Srbský kaviár i na vašem stole
Jen tak na opečeném chlebu, se zeleninou, k těstovinám, a hlavně k masu. Ajvar je dokonalý doplněk snad ke každému jídlu. Tuto srbskou dobrotu z červených paprik miluje celý Balkán a pokud vy ho ještě nemáte ve své lednici, musíte to urychleně napravit. Vsadíme se, že si ajvar zamilujete na první ochutnání!
Ajvar se obvykle připravuje pouze z pečených paprik, ale existují i varianty s pečeným lilkem, česnekem a chilli. Může být pálivý, kyselý nebo sladký, recepty se různě mění podle regionálních zvyklostí. Existuje nepočítaně variant a nelze říct, která je ta jediná „autentická“. Ajvaru se přezdívá „srbský salát“ anebo „srbský zeleninový kaviár“. Tento poněkud zvláštní název vychází z tureckého slova havyar, které má velmi podobný základ jako kaviár. Nejčastěji bývá ajvar spojován se Srbskem, konkrétně s podunajskými okrsky Mederevo, Đerdap a Kladovo, rozšířen je ale ve všech státech, které tvořily někdejší Jugoslávii.
Přestože je ajvar dokonalým symbolem léta ve sklenici, nenechte se zmást, příprava této čalamády sebere opravdu mnoho času. Příprava vyžaduje pečení, loupání, čištění paprik a následné jejich dušení. Pustíte-li se ale do této pracné výroby, nebudete litovat. Ajvar je plný vitaminů, vynikajících ingrediencí a díky své specifické chuti se stane dokonalou tečkou každého jídla.
Paprikový ajvar si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.