Kvalitní čedar potěší milovníky výrazné chuti
Recept na tento čedar vymyslela v roce 1861 jistá Ivy Clothier. Nejprve experimentovala s výrobou sýra z mléka krávy, kterou vlastnil její muž. Postupem času ale začala skupovat mléko z okolních farem, a tak se i po kraji rozšířil recept, který Wyke Farms používá dodnes. Tato firma dbá na šetrný způsob zemědělství. Všech 1000 krav, od nichž pochází mléko, se volně pase na pastvinách Mendip Hills. Veškerý jimi vyprodukovaný odpad je navíc měněn na energii, která pohání farmu. V roce 2016 získali majitelé ocenění za enviromentální & firemní udržitelnost od European Business Awards. Jejich čedar se pyšní množstvím cen z mezinárodních sýrových soutěží.
Správný čedar zraje šest až osmnáct měsíců a neměl by se ohýbat ani drobit. Jeho chuť je jemná a nasládlá s ořechovými tóny, často štiplavě slaná, starší sýr je až nakyslý. Po roce zrání se v sýru mohou vytvořit malé krystalky, které křupou v ústech. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější. Jedná se ovšem o přirozený proces.
Nejčastější využití čedaru je v poctivém cheeseburgeru. Nicméně díky tomu, že se teplem velmi rychle a jednoduše roztéká, tak se hodí na zapékání vlastně do jakéhokoliv jídla. Jeho chuť je výraznější než třeba u eidamu, takže se může stát, že si sýr ve vašem oblíbeném pokrmu najednou ukradne více chuti pro sebe. Opravdu dobrý čedar, kterým ten z Wyke Farms je, si vychutnáte samotný se sklenkou vína nebo s čerstvou zeleninou. Pro ještě zajímavější a trochu ostřejší chuť můžete vyzkoušet i čedar s chilli. Wyke Farms čedar od DELMARTu si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.
Věděli jste, že?
Firma zaměstnává Dieane Cox, která je degustátorkou sýrů a ihned pozná jejich kvalitu podle chuti, ale hlavně jejich vůně. Dokonce dokáže podle rozpoznat, která várka je vhodná pro to, aby se stala kvalitním archivním zbožím. Wyke Farms si jejího nosu cení natolik, že platí 25 000 liber ročně za jeho pojištění.